2013. nov 26.

Media Tech - Imperius Tab 10 teszt

írta: Jump In
Media Tech - Imperius Tab 10 teszt

Ezen az óriási piacon nem egyszerű feladat megtalálni a számunkra megfelelő tabletet. Választásnál a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az igényeinkkel, és nálam pont ez okozta a problémát. Tudtam, mit akarok, és nem akartam kompromisszumokat kötni.

Sajnos a gyártók/forgalmazók érdekesen gondolkoznak. Erős processzor és kijelző mellé gyenge akkumulátort raknak. Elavultnak számító gépekbe pedig nagy kapacitásút. Ha az egyik termékükben 3G, vagy Bluetooth van, cserébe szinte biztos, hogy spórolnak a kijelző minőségén, és még sorolhatnám.

Online és élőben is rengeteg készüléket megnéztem, sok-sok tesztet elolvastam, de a pénztárcámhoz illő árkategóriában mindig találtam valami gikszert a vasakban, ezért hónapok óta újra meg újra elhalasztottam a vásárlást. Szerencsére alig egy hete ráakadtam egy remek ajánlatra, amire kb. másfél nap gondolkodás után le is csaptam. Mielőtt tovább mennék, íme, mit is kerestem: nagyobb méretű lehetőleg 4:3-as kijelző (a 16:9-es tabletek állítva nagyon keskeny képet adnak); tűrhető processzor; legalább 1 GB RAM; 8-16 GB tárhely; Bluetooth (mert sokat használom); HDMI (hogy okosabbnak tűnjön a tv-m); alacsony ár, jó ár-érték arány (nem sóher vagyok, csak diák). Ennyi.

Nem volt kockázatmentes vásárlás, ahogy egyik sem az, ha az olcsóbb táblagépek közé nyúlunk, de azt mondom, hogy ennyiért (?) soha rosszabbat. Ezt választottam: 
Media Droid Imperius Tab 10 MT7011. Nézzük, mit vettem!

D O B O Z B O N T Á S

A földrengésbiztos csomagolást mintegy 10 perc alatt lehámozva egy végtelenül egyszerű doboz fogadott, de ebben az árkategóriában nem is nagyon várhat mást az ember, maximum extraként egy mágnes zárat.

1.JPG

A tabletet a védőtasakból kivéve máris meggyőzőbb képet kaptam a kütyüről, de erről később. A kijelzőn egy Media Droid reklám fólia -amit a felirat szerint csak sikeres indítás után tanácsos eltávolítani- még egyszer az orrom alá tolta, mit is tud ez a gép. A reklámfelület alatt a szinte láthatatlan védőfólia található, amit viszont nem tanácsos leszedni.

2.JPG

A tartóelemet kiemelve a doboz alján számlát, garanciapapírokat, egy rövid többnyelvű használati utasítást, egy USB - Micro USB és egy USB OTG kábelt, valamit a töltőt találtam. Lépjünk tovább!

K I A L A K Í T Á S,   Ö S S Z K É P

 

mt7011_3.jpg

Az egész gép nagyon egyben van. A felhasznált anyagok kellemes fogásúak, nem recsegek-ropognak. A csatlakozók -ahogy sok más olcsó, konkurens típus esetében- egy oldalra kerültek a be/kikapcsoló gombbal, ami a resetelés, és a képernyőzár funkciókat is ellátja. Fizikai billentyűzet ezen kívül nem sok van. A tablet tetején egy hangerő +/-, és egy vissza gomb kapott helyet, melyeket az újabb operációs rendszer miatt szoftveresen is elérhetünk. Az adapter csatlakozója mellé egy mikrofon, két micro USB, egy micro SD, és egy mini HDMI foglalat, valamint egy 3,5 mm-es jack aljzat fért be. Plusz ott vannak az 1W-os hangszórok. Utóbbi kettő sajnos az Imperius Tab egyik gyengeségét jelentik, nem csak azért, mert nem túl izmosak, hanem azért is, mert összvissz ennyi van belőlük, emiatt filmezéshez, zenehallgatáshoz szükségünk lesz egy fülhallgatóra.

5.JPG

A tablet 243 mm széles, és 190 mm hosszú. A vastagsága pedig 10 mm. Ehhez nem túl vészes 613g-os súly társul. A 24,7 cm átmérőjü 4:3-as képarányú kijelző szegélye egységesen 1,8 cm. Az előlapra egy 0.3 Mpixeles VGA webkamera, a hátlapra pedig egy szintén szerény 2 Mpixeles kamera került.

Érdekesség, hogy az összes reklámfotón látható előlapi Media-Tech feliratnak nyoma sincs, a márkanévvel csupán a hátlapon találkozhatunk néhány kötelező gyári felirat mellett. Ez persze nem baj, így az esetek nagy részében úgy tarthatjuk a tabletet, ahogy akarjuk. 

A hátlap felülete elüt a megszokottól. Az elsőre érdesnek ható plasztik valójában kellemes tapintású. Egyáltalán nem tűnik bóvlinak, de a vastagsága nem lehet több 2,5 mm-nél, úgyhogy nagyon ajánlott egy jobb védőtok. Ez az anyag is gyűjti az ujjlenyomatokat, de jóval szolidabban, mint egy lakk fekete hátlap.

4.JPG

Egészét tekintve a design egész jó. A tablet vonzza a szemet. A fekete-szürke kombináció és a kerekítések a sarkon elegáns összhatást kölcsönöznek az Imperius Tabnak, bár szerintem a készülék fő dísze a kijelző.

H A R D V E R

169661149.media-tech-imperius-tab10-9-7-mt7011.jpg

Az Imperius Tab 10 MT7011 igazi vonzereje az említett -LCD IPS- kijelző, amely 1024x768-as felbontás mellett 16,7 millió színt jelenít meg. Jelentem, az IPS technológia pazarul működik, 20-30 fokos szögből is szép színeket láthatunk, jó fényerővel. Egyedül a pixelsűrűségbe lehet belekötni (160 DPI), de ez csak kevesebb, mint 10 cm-ről zavaró, ekkor már szabad szemmel számolgathatjuk a rengeteg apró pixelt. Persze a felbontás is lehetne nagyobb, de egy átlag felhasználónak ebben a kategóriában ennyi talán még elegendő.

A Media Droid további vonzereje belül található. Kezdjük a tablet lelkét képező legfontosabb hardverelemekkel: van itt egy Cortex A9-es két magos,1.6 Ghz-es processzor megtámogatva egy négy magos ARM MALI-400-MP grafikai processzorral, és 1 GB RAM-mal. Belső memóriából (16 GB) ténylegesen 12,7+1 GB-ot kapunk (erre telepíthetünk alkalmazásokat is), amit micro SD kártyával 32 GB-ig bővíthetünk. A 802.11 Wifi b/g/n szabványokat támogat, Bluetooth is akad, 4.0-ás. 3G modem és GPS ugyan nincs, de ezeket utólag is beszerezhetjük (nekem nincs rájuk szükségem, mondjuk 3G USB modemem van). A tablethez a Bluetooth-nak és a micro USB-nek köszönhetően csatlakoztathatunk normál PC-s, tablet, és BT billentyűzetet is sőt, számítógépes egérrel is kattintgathatunk (ez mondjuk alap minden tabletnél). Egy másik igen tisztességes alkotóeleme a Media-Tech tabletének a 8000mAh kapacitású 7,4V-os akkumulátor.

9.png

Az AVG AntiVirus elemzése fent látható, én azt írom le, mit tapasztaltam: filmnézéssel 5 és fél órát, komolyabb 3D-s játékokkal több mint 6 órát, figyelve az energiatakarékosságra böngészéssel 8-9 órát bír, de max fényerőn végig bekapcsolt Wifivel, vegyes használattal is kb. 7 órán keresztül nyüstölhetjük a masinát. Átlagos hétköznapokon az alvó üresjáratokkal 16 - 20 órát szolgált az aksi, tehát egy munkanapot gond nélkül túlélhetünk vele. A töltési ideje kicsit több mint 4 óra. Akit további technikai részletek érdekelnek a poszt alján kiélheti magát. Lássuk, a fenti konfiguráció mire képes használat közben.

 

S Z O F T V E R E K,  T E L J E S Í T M É N Y

A tablet operációs rendszere önmagában is előny ebben a kategóriában, ugyanis az Android Jelly Bean található meg rajta, méghozzá a végleges 4.1.1 verzió. A gyártó egyéni launchert nem tett rá, de ez nem is baj. Minden flottul működik rajta. Előre telepített alkalmazásokból nagyjából az alapot kapjuk, kivétel a Chrome böngésző, a Kingsoft Office, és a GO Keyboard, amely helyett én az AnySoftKeyBoard-ot ajánlom. A Jelly Bean alapból nem támogatja a Flasht, de a gyártó ezt megoldotta, így az Adobe Flash 11.1 támogatásával a Flash tartalmakat is élvezhetjük.

8.png

A kezelőfelület kényelmes, és letisztult. Használata akadásmentes (a kijelző egyszerre tíz ujjunkat képes érzékelni). A képernyők, a menüoldalak közötti lapozás gyors. A tájolás, elforgatás szintén tisztességes sebességgel (2-3 mp) történik bármit is futtatunk éppen. A Power Toggles nevű alkalmazással az energiagazdálkodást is egyszerűen megoldhatjuk az értesítő panelbe épülő widgettel.

A nagy tárhely miatt rengeteg hasznos alkalmazást, és játékot telepíthetünk a Play Áruházból. Böngészők terén az alap Böngésző se kutya, de ott van ugye az Opera, a Chrome, és akár a Dolphin Browser-rel is próbálkozhatunk, mindegyik teszi a dolgát, de a legtökéletesebb élményt a villámgyors működést biztosító Opera nyújtja. A négy közül ez az egyetlen, ami maximális sebességű görgetés mellett is tűéles, folyamatosan látható képeket jelenít meg.

A 2D-s és 3D-s játékok nem jelentenek gondot. Az Iron Man 3, Into the Dead, D-Day, FIFA 14, CSR Racing, Gravity, Lone Range, Deer Hunter 2014, TURBO, Splinter Cell Spider-Bot, Hungry Shark címek, valamint az Angry Birds és társai talán mondanak valamit. Ezek mind prímán, magas FPS-sel futnak (a melegedés nem jelentős). Filmnézésre ott az MX Player, videózgatásra a YouTube (az 1080p-s tartalmakat is akadásmentesen élvezhetjük). Írásos dokumentumok szerkesztésére Kingsoft Officet, olvasására Adobe Readert, könyvolvasásra a Cool Readert, vagy ezek alternatíváit használhatjuk. Zenehallgatáshoz megteszi a sima Zene lejátszó is.

Távolról nyomkodhatjuk számítógépünket a TeamViewer-rel, Xbox-unkat az Xbox SmartGlass-sal, okos tévénk irányításához is létezik app, szóval igazából azt csinálhatunk az Imperius Tabbal, amit csak akarunk. Alapból van rajta ApkInstaller, amivel külső forrásból is telepíthetünk alkalmazásokat, és ha mellé letöltjük az AndroZip nevű app-ot, akkor a tömörített fájlok kezelése sem lesz akadály. Torrent appok is vannak, ha valakit ez érdekelne.

10.png

A Beállítások / Tárhely menü alatt jelenleg 4,4 GB telepített alkalmazást jelez a rendszer, és még bőven férne rá. Ilyen feltételek mellett, néhány hasznosabb widget használatával az 1 GB RAM-ból általában 600 MB áll rendelkezésre. Ez nem sok, nem is kevés. Ha játékkal és még néhány alkalmazással a háttérben, zenét hallgatva próbálunk böngészni, természetesen megakad az Android, de ha figyelünk az ilyesmire, cserébe zökkenőmentes felhasználói élményt kapunk. A gyorsaság érdekében annyit tehetünk, hogy a gyári Indító helyett feltesszük az ingyenes Nova Launchert, ami egy csomó testreszabási lehetőséget is kínál és még a menü alatt is megjeleníti az aktuális háttérképünket. Elegánsabb, gyorsabb, kényelmesebb működést biztosít.

A Bluetooth jó sebességgel varázsolja át a fájlokat egyik készülékről a másikra. A Wifi jelvétele erős. A routertől legtávolabbi szobában is használható, de a legerősebb jelvételt felfelé állított helyzetben produkálja (amikor a csatlakozók lefelé néznek).


Ö S S Z E G Z É S

Minden hibáját figyelembe véve otthoni nyomkodásra, filmezésre, böngészésre, szórakozásra tökéletes vétel, HA ennyivel beérjük (én beérem). Ami jó, hogy egy tokkal és billentyűzettel máris előrébb vagyunk egy netbooknál, vihetjük az egyetemre, vagy ahova akarjuk. Ami rossz, hogy ebben az árkategóriában rengeteg a gyári hibás készülék, szóval mérlegelni kell, kinek mi éri meg, és mi nem.

Pozitívumok

Remek ár-érték arány; 2 év garancia; 2 magos processzor, 1 GB RAM; nagyméretű 4:3-as IPS LCD kijelző, szuper betekintési szög; 10 pontos multitouch; 10mm-es vastagság; 16GB beépített háttértár dokumentumaink és alkalmazásaink részére; mini HDMI foglalat (1080p); erős akkumulátor (8000 mAh); Android 4.1.1 Jelly Bean; Wifi mellett Bluetooth (4.0) is van.    

Negatívumok

Lengyel cég kínában gyártott terméke; Nincs GPS, és 3G (de ezek külső egységgel pótolhatók. A tablet nagytesójában -Imperius 7012- egyébként van beépített 3G modem); Rossz minőségű egyoldali hangszórók (filmnézéshez, zenehallgatáshoz, komolyabb játékokhoz kell a fül-, vagy fejhallgató); Gyenge felbontású kamerák (az előlapi webkamera még úgy ahogy elmegy Skype-hoz, a 2 Mpixeles hátsó kamera viszont vállalhatatlan képeket, videókat készít); Nem túl erős anyaghasználat a hátlap esetében (védőtok használata javasolt); Alacsony pixelsűrűségű 160DPI-s képernyő (közelebbről szabad szemmel is látszanak az apró pixelek); Féktelen használat mellett könnyű megakasztani (ez nem egy négymagos, 2 GB RAM-mal szerelt csúcsgép).

C8411760_1.JPG

Technikai specikifációk:

Márka: Media-Tech
Típus: Media Droid Imperius Tab 10 MT7011
Megjelenés éve: 2013
CPU: RockChip Dual core 1,6GHz Cortex A9 RK3066 (ARMv7)
GPU: Quad core MALI-400-MP 

RAM: 1 GB DDR3
Belső memória: 16 GB NAND Flash (13,7 GB szabadon használaható alkalmazások telepítésére is)
Memóriabővités: micro SD kártyával 32GB-ig
Operációs rendszer: Android Jelly Bean 4.1.1
Mobile hálózat: 3G USB modem támogatás
WIFI: 802.11 b/g/n; Hotspot támogatás
Bluetooth: Van, BT 4.0
Helymeghatározás: Google Location Service
Kijelző: 9,7" (24,7cm) LCD IPS, 1024x768 pixels, 16,7millió szín, 160 DPI,
Multitouch: 10 pontos érintőpanel
Kamerák: előlapi: 0,3Mpix (VGA 640*480) / hátlapi: 2Mpix
Szenzorok: Gyorsulásmérő, tájolás
Gombok: Hangerő +/- gombok, Be/kikapcsolás gomb, Vissza gomb
Portok & Foglalatok: Mini HDMI (1080p), 1 mini USB OTG, 1 HOST USB, 3.5 mm fülhallgató bemenet
Hangzás: egyoldali 1W hangszórók, mikrofon
Akkumulátor: Lithium polymer akku 7.4V, 8000mAh
Tápellátás: AC100~240V; DC9V
Akku teljesítmény: 8-9 óra böngészés / 6 óra játék / 5 óra filmnézés / ~300 óra készenlét
Előre telepített szoftverek: Play Áruház, Chrome böngésző, Kingsoft Office, Explorer fájlkezelő, ApkInstaller, Naptár, E-mail, Számológép, Hangrögzítő, Névjegyzék, Térkép és egyéb Google szolgáltatások alkalmazásai, alap app-ok (zene, film, kép), Movie Studio, GO keyboard.
Támogatott file formátumok:
Video fájlok: AVI, 3GP, MP4, RM, RMVB, FLV, MKV, MOV, VOB, DAT, WMV
Audio fájlok: MP3/WAV/OGG/FLAC/APE/AAC
Képfájlok: JPEG/PNG/GIF/BMP
Szöveg (e-book): PDF/EPUB/TXT/FB2/PDB/RTF
Office: Word, Excell, Power Point
Hangrögzítés: Van
Ébresztés: Van
FM-rádió: Csak online
Fájlrendszer: FAT, FAT32, NTFS
Nyelv: magyar; angol; további nyelvek
Flash: Adobe Flash 11.1 támogatás
Méret: 243 x 190 x 10 mm
Súly: 613 g
Tartozékok: Töltő, USB-Mini USB, USB OTG kábel

Az aktuális ára 37 000 és 41 000 Ft között mozog + szállítási költség.
A februári nyitó ár 65 000 Ft körül volt. 

Szólj hozzá

teszt 10 android tablet Tab media tech media droid Imperius MT7011